Två nya fonder stoppas av Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndigheten har beslutat om köpstopp i två fonder i premiepensionens fondtorg: Fondeum Mixed Fund och GFG Global Medium Risk Fund. Bakgrunden är att Pensionsmyndigheten beslutat att utreda fonderna.

Tidigare i år briserade skandalen kring Falcon Funds och de försvunna pensionspengarna. Då meddelade Pensionsmyndigheten att man skulle undersöka samtliga fonder på fondtorget.

Bland annat har man undersökt om det har varit en misstänkt snabb uppbyggnad av kapital exempelvis via aggressiv försäljning, ifall fonden bara finns på premiepensionstorget och om fondens innehav är svåra att analysera. 

– I samband med att detta arbete har inletts så har vi fått fram uppgifter som gör att vi närmare behöver utreda om två fonder – GFG och Fondeum – kan vara kvar på fondtorget. Därför har vi köpstoppat fonderna, säger Mats Öberg, chef för fondenheten vid Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Köpstoppet är tillfälligt i väntan på ytterligare utredning. Ifall utredningen visar att fonderna inte följer samarbetsavtalet, kan fonderna avregistreras från fondtorget.

De som har sparpengar i fonderna får nu information hem i brevlådan om att de kan byta från fonderna till övriga fonder på fondtorget eller till AP7:s Såfa-fond.

31 oktober, 2016