FI får bakläxa av domstol om tillsynen av VFF Fondförsäkring

Förvaltningsdomstolen i Stockholm har underkänt ett beslut från Finansinspektionen om tillsynen av VFF Fondförsäkring AB. Fondförsäkringsbolaget ville få undantag från Solvens II-tillsyn eftersom bolaget är under avveckling. FI sade nej, men nu har domstolen ändrat på FI:s beslut. 

VFF Fondförsäkring – dotterbolag till Volvoresultat Försäkringsföreningen – är under avveckling sedan förra året.

Av de tidigare 4 400 försäkringstagarna återstod i juli i år bara 53. Värdet av bolagets förvaltade kapital hade samtidigt krympt från 180 miljoner kronor till 1,6 miljoner kronor.

Avsikten är nu att flytta eller återköpa även de återstående försäkringarna, så att bolaget kan avvecklas helt under våren 2017. Från och med i maj är bolaget dessutom i likvidation. 

Bolaget vill förstås slippa så mycket dyr administration som möjligt under avvecklingen.

Därför ansökte bolaget hos FI tidigare i år om att få slippa rapporteringen enligt de nya Solvens II-reglerna. 

VFF Fondförsäkring har sedan tidigare beviljats undantag från stora delar av regelverket i FRL.

Men nu sade FI nej, med hänvisning till att det inte var alldeles, alldeles säkert att bolagets likvidation skulle vara avslutad senast den 1 januari 2019 – det datum som lagen tar sikte på när det gäller möjligheten att bevilja undantag från Solvens II-tillsynen.  

VFF Fondförsäkring överklagade FI:s beslut till domstol. 

Och förvaltningsrätten ger nu alltså VFF Fondförsäkring rätt, och förklarar att VFF Fondförsäkring AB faktiskt får rätt att undantas från ytterligare delar av försäkringsrörelselagen. Enligt domstolen var FI lite väl petiga när man krävde att VFF måste visa att samtliga de 53 försäkringstagare accepterade att flytta eller avveckla sina försäkringar senast januari 2019.

Beviskravet får inte bli orimligt högt, sade domstolen i sitt beslut.

Domstolen påpekade också att det framstår som orimligt betungande för företag vars syfte är att avvecklas att börja tillämpa ett mycket omfattande nytt regelverk. 

Det blir nu upp till Finansinspektionen att bestämma mer i detalj vilka delar av FRL som VFF Fondförsäkring ska få undantag ifrån. 

9 november, 2016