Internationella börsras i kölvattnet på Trumps valtriumf

Världens börser rasar efter beskedet om att Donald Trump går mot seger i det amerikanska presidentvalet. På onsdagsmorgonen hade japanska Nikkeiindex sjunkit med 5,5 procent.

USA:s 45:e president ser ut att heta Donald J Trump. Det står klart nu på onsdagsmorgonen efter ett valresultat som visar att opinionsmätningarna före presidentvalet kraftigt har underskattat medvinden för den republikanske kandidaten.  

En lång rad ekonomiska experter har tidigare varnat för konsekvenserna av Donald Trump som amerikansk president, med tanke på hans retorik om protektionism och främlingsfientlighet. SEB har till exempel uppskattat att en Trump-seger skulle leda till att den amerikanska börsen sjunker 8 procent under det kommande året, jämfört med en Clinton-seger, och att OMX30 riskerar att sjunka med 12 procent under det kommande året jämfört med om Clinton skulle segra. 

Redan nu visar sig de initiala effekterna. Asiatiska börser har sjunkit på bred front. Mest nedåt har det pekat i Japan där Nikkei-index sjönk 5,5 procent efter beskedet om Trumps ledning. 

 

9 november, 2016