Politisk osäkerhet sänker de svenska livpremierna!

Politisk osäkerhet – med Brexit och presidentvalet i USA – har bidragit till att livförsäkringspremierna har sjunkit med 9 procent det senaste året. Samtidigt har premierna för svensk skadeförsäkring med hela 6 procent, visar Svensk Försäkrings kvartalsstatstik. 

Ökningen av skadeförsäkringspremier drivs till stora delar av att premierna för motorförsäkring har ökat. Största procentuell ökning har det varit inom sjuk- och olycksfallsförsäkring, som ökade med 9 procent till 9,6 miljarder kronor.

När det gäller livförsäkring är det framförallt nyteckningspremierna som har minskat. De årliga premierna har sjunkit med 1 miljard kronor och engångspremierna med 12 miljarder kronor.

Enligt Svensk Försäkring kan en anledning till att premierna till kapitalförsäkring gått ned, vara att hela året har präglats av turbulenta börstider till följd av en stor politisk osäkerhet. Svensk Försäkring pekar bland annat på utvecklingen med Brexit och presidentvalet i USA.

”Osäkerheten gör det svårare att bedöma korrekta priser på risktillgångar och investerare söker sig då till säkrare placeringar än fonder, aktier och värdepapper”, skriver Svensk Försäkring i en kommentar.

Klicka här för att läsa hela kvartalsstatistiken. 

21 november, 2016