FI: De låga räntorna är en stor utmaning för försäkringsbolagen

Det låga ränteläget och återinvesteringsrisker är väsentliga utmaningar för försäkringsföretagen framöver. Det säger Finansinspektionen i sin stabilitetsrapport som presenterades i dag på förmiddagen.  

FI bedömer i rapporten att försäkringsbolagen även i fortsättningen kan hantera utmaningarna och infria sina åtaganden.

Vid tidigare perioder av finansiell turbulens har livbolagen sålt aktier och köpt obligationer med långa löptider – och på så vis förstärkt marknadsrörelserna. Förändringar i regelverket gör att bolagen framöver inte kommer att ha lika starka skäl att förändra sina portföljer under perioder av finansiell turbulens, skriver FI – men varnar samtidigt för att förändringarna i regelverket inte enbart av godo. Livbolag med bristande riskhantering riskerar att vidta åtgärder för sent, vilket gör att de kan få problem med att infria sina garanterade pensionsåtaganden på lång sikt, konstaterar FI.

I övrigt pekar FI på i sin genomgång att Sverige just nu har ett unikt ekonomiskt läge. 

– Vi har tydliga utmaningar kopplade till bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning. Vi måste vara vaksamma på den historiskt unika kombinationen av mycket låga räntor och en relativt stark tillväxt, säger generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande kopplat till stabilitetsrapporten.

FI bedömer sammantaget att den svenska finansbranschen har en tillfredställande motståndskraft mot olika störningar som kan uppstå nationellt eller internationellt. Exempelvis har svenska banker överlag betydande kapitalbuffertar som ger motståndskraft mot störningar.

Amorteringskravet har haft en dämpande effekt på bostadsmarknaden under 2016, men riskerna med utvecklingen på bostadsmarknaden och hushållens höga skuldsättning är fortsatt höga. Ytterligare åtgärder kan därför bli nödvändiga framöver, varnar inspektionen.

För att läsa hela rapporten, klicka här.

1 december, 2016