Svensk Försäkring: Priips kan döda svensk depåförsäkring

Regleringen kring Priips riskerar att helt slå ut svensk depåförsäkring – med en premievolym på 45,6 miljarder kronor per år. Det befarar Svensk Försäkring, som nu har skrivit till EU-kommissionen, Eiopa, Finansdepartementet och Finansinspektionen i frågan. Man hoppas nu kunna få till en ändring – innan det är för sent.

Priips är en förkortning för ”Packaged Retail Insurance-based Investment Products” – i fri översättning ”paketerade investeringsförsäkringsprodukter”

EU har arbetat länge med ett förslag för att stärka konsumenternas ställning på området. Tidigare i höst fattades beslut om en förordning som bland annat reglerar hur faktablad kring denna typ av produkter ska utformas. 

Det som Svensk Försäkring nu reagerar på är den tekniska tillsynsstandarden – ”RTS:en” – som är kopplad till Priips-förordningen. 

”Det finns en överhängande risk för att vår svenska depåförsäkring – som är en stor och betydelsefull produkt – inte kommer att överleva regleringen i RTS:en och således försvinna från marknaden. De inbetalda premierna för depåförsäkring uppgick senaste året i Sverige till 45,6 miljarder kr per år, så frågan har mycket stor betydelse.”, skriver Svensk Försäkrings chefsjurist Johan Lundström i ett brev till Finansdepartementet. 

Klicka här för att ta del av skrivelsen från Svensk Försäkring i sin helhet.  

5 december, 2016