Vardia får tillrättavisning av Allmänna reklamationsnämnden

Allmänna reklamationsnämnden har underkänt ett beslut från Vardia om att sätta ned skadeersättningen med 50 procent, på grund av att en bilägare hade slitna däck vid en olycka. Av reklamationsnämnden beslut framgår att Vardias försäkringsvillkor inte har några särskilda krav på däckens profildjup.

Försäkringstagaren var med om en trafikolycka i januari i år, då han körde på ett annat fordon som hade stannat upp. Försäkringstagaren bedömdes som vållande.

Däckdjupet på bilen var lägre än vad som är tillåtet – däcken baktill hade ett djup på 1 mm och däcken framtill 5 mm. Vardia gjorde därför en nedsättning på 50 procent av ersättningen för skadorna på försäkringstagarens bil.

Nämnden konstaterar att det inte framgår av Vardias yttrande eller bifogade försäkringsvillkor att Vardia uppställt några särskilda krav på däcks profildjup. Villkoren hänvisar inte heller till någon författning i denna del.

Försäkringsbolaget har därmed inte visat att det funnits förutsättningar för att sätta ned försäkringsersättningen, menar nämnden – som därför rekommenderar Vardia att reglera skadan med utgångspunkten att försäkringstagaren inte brutit mot aktsamhetskravet.

7 december, 2016