Inlåst! Konkurrensverket kräver enklare och billigare pensionsflyttar

Inför en laglig rätt att flytta pensionsförsäkringar! Stoppa de höga flyttavgifterna! Det är några av de åtgärder som Konkurrensverket kräver för att göra det lättare att flytta pensionsförsäkringar i framtiden. 

Konkurrensverket har granskat hur avgifterna för att flytta pensionsförsäkringar påverkar marknaden, och ger inlåsningseffekter för kunderna. I dag lade man fram en rapport om flyttavgifternas effekter.

– Höga avgifter som leder till inlåsning av konsumenterna hämmar kundrörligheten. De kan också leda till färre nyetableringar på marknaden, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande i dag.

I rapporten konstateras att flera livbolag de senaste åren har höjt avgiften för att flytta en pensionsförsäkring till ett konkurrerande företag.

Konkurrensverket föreslår nu bland annat följande åtgärder:

  • Flyttavgifterna bör begränsas när det har gått lång tid efter nyteckning av pensionsförsäkring.
  • Kunderna måste få tydligare information när viktiga försäkringsvillkor ändras.
  • Inför flytträtt för samtliga pensionsförsäkringar – oavsett när de har tecknats.

– Pensionsförsäkringar av olika typer är av stor betydelse för försörjningen efter pensioneringen. Det är mycket viktigt att försäkringstagarna har inflytande över hur de sparade pengarna ska förvaltas, och av vilken aktör. Att öka möjligheten att flytta försäkringar är därför angeläget, säger Dan Sjöblom.

Klicka här för att ta del av hela rapporten. 

19 december, 2016