Årets bilaffär – Folksam, AMF och AP1 investerar 5 Mdr kr i Volvo Cars!

Tre svenska pensionsinstitutioner – AMF, Folksam och Första AP-fonden – investerar sammanlagt 5 miljarder kronor i en nyemission i Volvo Cars. 

Investeringen sker i preferensaktier, och inkluderar en rätt att få dessa omvandlade till nya stamaktier vid en eventuell framtida börsnotering.

Störst investering gör AMF som står för hälften av beloppet, 2,5 miljarder kronor.

– Vi är väldigt glada över den här möjligheten att vara med på det som förhoppningsvis blir Volvo Cars resa tillbaka till en position som listat bolag i framtiden. Vi har den senaste tiden tittat noggrant på bolagets utveckling, träffat management och granskat siffror, forskning och det nya modellprogramet. Bilden som framträder imponerar. Volvo Cars är idag ett välskött och lönsamt bolag med en robust tillväxtsstrategi och lovande framtidsutsikter, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF, i ett pressmeddelande från AMF nu på morgonen.

Under 2015 sålde Volvo Cars mer än en halv miljon bilar i runt hundra länder.

– Jag tror att investeringen i Volvo Cars har potential att bli en riktigt bra affär för våra sparare, det är givetvis vår utgångspunkt.  Men därutöver är jag övertygad om att ett framgångsrikt Volvo Cars även stärker Sveriges ställning som framgångsrik industri- och forskningsnation, något som AMF som stor långsiktig investerare har ett brett intresse av att främja, säger Anders Oscarsson.

20 december, 2016