Föraren gjorde inget fel! Moderna vann 36 Mkr-tvist efter tågolycka

Nej, Moderna behöver inte betala 36 miljoner kronor plus ränta för skadorna efter en tågolycka. Enligt en färsk dom berodde olyckan på brister i järnvägskorsningen, inte på felaktigt agerande av den lastbilsförare som omkom vid olyckan.

Den 10 april 2013 kolliderade en lastbil med ett tåg vid en korsning i Forserum i Småland. Lastbilsföraren omkom vid kollisionen, det blev omfattande skador på tåget och tågområdet. Trafiken stod stilla under lång tid. 

Tåget ägdes av DSB och var försäkrat hos If. Lastbilen var försäkrad hos Moderna. 

I september–oktober 2015 stämdes Moderna av If, DSB och Länstrafiken i Jönköpings län. De kärande tyckte att Moderna skulle stå för hela kostnaden eftersom Moderna var försäkringsbolag för lastbilens trafikförsäkring. Sammanlagt krävde de 35,7 miljoner kronor plus ränta av Moderna. 

Moderna menade däremot att lastbilens förare inte orsakade olyckan, utan att det var brister i järnvägskorsningen som var bakgrunden till kollisionen. 

I domen skriver Stockholms tingsrätt att korsningen har varit bristfällig, och att det inte är klarlagt att föraren av lastbilen har agerat felaktigt. 

28 december, 2016