Pensionsmyndigheten gillar seniorlån – men de är alldeles för dyra!

Det är inget fel på seniorlån. Tvärtom kan det vara en bra möjlighet för äldre människor att förstärka sin ekonomi. Men dagens seniorlån har orimligt höga räntor, skriver Pensionsmyndigheten i en färsk analys. 

Seniorlån har drabbats av mycket negativ publicitet på senare tid.

Bland annat har TV4:s Kalla fakta rapporterat om hur Folksam fortsätter att sälja den omdiskuterade produkten Seniorkapital – trots att man har sagt att försäljningen har upphört. Kritiken har bland annat handlat om oseriösa säljmetoder. 

Nu har Pensionsmyndigheten analyserat företeelsen seniorlån.

Något överraskande kommer man fram till att det inte alls är en dålig idé att möjliggöra för pensionärer att ytterligare belåna sina bostäder för att på så sätt frigöra kapital. Förutsättningen är att det finns tillräckligt med kapital bundet i bostaden, att pensionären vill använda en del av kapitalet till konsumtion, och att det inte finns någon risk att pensionären förlorar huset eller lämnar en skuld till efterlevande. 

Sju av tio personer mellan 60 och 79 år bor i ägd bostad. De flesta av dem har en belåningsgrad som är lägre än 50 procent. 

– En pensionär med en medelinkomst på 17 000 kronor per månad har idag svårt att teckna ett vanligt bostadslån, oavsett vilken förmögenhet som ligger i bostaden, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall i ett pressmeddelande i dag.  

Men seniorlånen bör ha avsevärt lägre räntor och bättre villkor än vad marknaden erbjuder i dag, skriver Pensionsmyndigheten. I dag finns endast en aktör kvar på marknaden som erbjuder seniorlån.

– För att Pensionsmyndigheten fullt ut ska kunna rekommendera seniorlån, behöver räntan närma sig nivåerna på vanliga bostadslån. Man skulle kunna tänka sig att bankerna kom med nya varianter av seniorlån, med en generösare kreditprövning för äldre personer med lågt belånade bostäder. Produkterna måste också vara konsumentvänligt utformade med villkor och upplägg som är lätta att ta till sig, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten, i Pensionsmyndighetens pressmeddelande.  

Det här är några andra alternativ som Pensionsmyndigheten pekar på för den pensionär som inte kan teckna ett vanligt bostadslån:  

• Att sänka eller avbryta amortering på bostadslån i god tid innan pension och spara pengarna i till exempel en billig indexfond

• Låta en borgenär vara med som låntagare på ett vanligt bostadslån – exempelvis barn som inte själva behöver utnyttja sitt låneutrymme

Här kan du ta del av hela Pensionsmyndighetens rapport om seniorlån. 

• Sälja fastigheten och därigenom frigöra kapitalet

• Hyra ut del av bostaden för att både öka månadsinkomsten och möjligheten till bostadslån. 

4 januari, 2017