Almega: Nu har arbetsgrupperna lagt fram förslaget om flexpension

Almega meddelar att de fyra arbetsgrupper som tillsattes under hösten bland annat för att se över möjligheten till flexpension, nu är färdiga med sitt arbete och har avrapporterat sitt resultat till ledningarna för Almega, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Resultatet av arbetet ska nu prövas internt i respektive organisation och förbund.

Flexpension har tidigare under en längre tid varit en konfliktfråga mellan Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega. Unionen och Sveriges Ingenjörer har hänvisat till att flexpension redan införts på en stor del av den privata arbetsmarknaden, och krävt att samma system även ska införas i de avtal som gäller för företag som är medlemmar i Almegas förbund. Förbunden inom Almega har å andra sidan hänvisat till att tjänsteföretagen har speciella förutsättningar vilket kräver en mer individuell utformning för att passa tjänsteföretagen.

Men i höstas, den 11 november, ingick Almega, Sveriges Ingenjörer och Unionen en principöverenskommelse om bland annat flexpension och andra frågor om avtalsutveckling.

Arbetet med principöverenskommelse om flexpension går nu in i nästa fas – enligt Almega helt enligt den tidplan som slogs fast i samband med att principöverenskommelsen slöts.

Avsikten är nu att hela paketet ska kunna antas på samtliga avtalsområden genom bindande kollektivavtal mellan förbund inom Almega och Unionen samt Sveriges Ingenjörer och andra Akademikerförbund före avtalsrörelsen 2017. Om parterna inte kan träffa överenskommelser på samtliga avtalsområden faller principöverenskommelsen och de överenskommelser som träffats, om inte parterna har enats om annat.

13 januari, 2017