”Upprörande aggressiv försäljning och bristfällig rådgivning om pension”

Är det en bra idé att ta ut den allmänna pensionen från 61 års ålder och fortsätta att arbeta, samtidigt som man placerar pengarna i en kapitalförsäkring? Nej, för att det ska vara lönsamt krävs en årlig avkastning på 7 procent – något få aktörer kan lova i dagens lågräntemiljö. Pensionsmyndigheten går nu till attack mot den bristfälliga rådgivningen och aggressiva försäljningen av sådana upplägg. 

Blivande pensionärer kontaktas ofta av säljare från försäkringsbolag som ger rådet att börja ta ut den allmänna pensionen från 61 år, samtidigt som man fortsätter att arbeta med lön. Pensionspengarna placeras exempelvis i en kapitalförsäkring i väntan på uttag.

Pensionsmyndigheten avråder från att tacka ja till sådana förslag, och går också till attack mot säljarna som kontaktar de blivande pensionärerna:

– Det är upprörande att vi fortfarande behöver ta del av så många vittnesmål om aggressiv försäljning och bristfällig rådgivning. Alldeles för många vet inte ens om att det de blivit uppmanade att göra innebär att de börjat ta ut sin allmänna pension – något de blir varse när de väl ansöker om att gå i pension, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

I en rapport som presenterades i dag konstateras myndigheten att det finns få potentiella fördelar men desto fler nackdelar med att ta ut sin pension tidigt, om syftet är att placera pengarna samtidigt som man fortsätter jobba. 

– För att det ska vara en lönsam affär att ta ut pensionen och placera den från 61 år krävs en avkastning på 7 procent per år om du lever till 86 års ålder, som är den ungefärliga medellivslängden för de som uppnått 65 års ålder, säger Monica Zettervall i Pensionsmyndighetens pressmeddelande.

I vissa fall kan det vara motiverat att ta ut pengarna tidigt – exempelvis om man vill ha en högre pension under sina första år som pensionär. Men då ska pengarna placeras sparform med låga avgifter, skriver Pensionsmyndigheten. 

Här hittar du en länk för att ladda ned hela Pensionsmyndighetens rapport.  

19 januari, 2017