ISF: Blanketternas utformning styr tidsbegränsade uttag av pension

Vad påverkar hur du tar ut din pension? En färsk rapport från Inspektionen för socialförsäkringen visar att blanketternas och pensionsinformationens utformning har står betydelse för vilka val som blivande pensionärer gör för sin pension.

Inspektionen för socialförsäkringen har bland annat undersökt i vilken mån blivande pensionärer påverkas att ta ut tidsbegränsad pension. 

Slutsatsen är att informationen från pensionsbolag inför pensionen har stor betydelse. 

När möjligheten att göra ett femårigt uttagsval lyftes fram i ett brev till blivande kommunala pensionärer, ledde det till en dryg fördubbling av de femåriga utbetalningarna. När informationen istället lyfte fram möjligheten att göra ett tioårigt uttagsval ökade andelen som valde just tio års utbetalningstid. 

ISF påpekar därför i sin rapport fram att tjänstepensionsbolagen och arbetsmarknadens parter har ett mycket stort ansvar när de utformar information och blanketter till de blivande pensionärerna.

– Tidsbegränsade tjänstepensioner har fördelar som till exempel att de möjliggör en anpassning av konsumtionen vid övergången från arbetslivet till livet som pensionär. Det finns dock en risk att vissa grupper använder upp en för stor del av pensionskapitalet under den första tiden som pensionär, säger i ett pressmeddelande Daniel Hallberg som är en av författarna till rapporten.

Uttagsvalen har följdverkningar på andra inkomster – och även på statens budget. Förvärvsinkomsterna, och därmed skatteinkomsterna, minskar under tiden när den tidsbegränsade pensionen betalas ut. Bostadstillägget ökar och en förklaring till det är minskade inkomster från förvärvsarbete.

1 februari, 2017