Alecta lämnar USA – säljer 22 direktägda fastigheter i ny miljardaffär

Alecta har nu sålt 22 fastigheter i USA och äger därmed inte längre några direktägda fastigheter utanför Sverige. Alectas kontor i London och San Fransisco ska därför avvecklas. 

Alecta har en lång – och inte alltid helt lycklig – historia av att vara direktägare till fastigheter i länder utanför Sverige.

På 1990-talet förvärvade pensionsbolaget – då under namnet SPP – den brittiska fastighetskoncernen LET från bröderna Beckwith. LET var då ett av Storbritanniens tio största fastighetsbolag. Förvärvet medförde senare nedskrivningar i mångmiljardklassen och så småningom en avveckling av en stor del av det internationella fastighetsinnehavet. 

Sedan en tid har Alecta kommunicerat att man även är på att sälja de direktägda fastigheterna i USA. Pprocessen är nu slutförd. De 22 fastigheterna i USA har sålts till två olika köpare. Enligt Alecta överstiger köpeskillingen med god marginal den senaste externa värderingen. Av Alectas årsredovisning för 2015 framgick att bolagets fastigheter i USA värderades till drygt 15 miljarder kronor. Tidningen Fastighetsvärlden har spekulerat i att köpeskillingen ligger runt 16 miljarder kronor. 

I höstas såldes Alectas kvarvarande direktägda fastigheter i Storbritannien. Då uppgick den erhållna likviden till 3,6 miljarder kronor. 

De direktägda fastigheterna i USA och Storbritannien har varit i Alectas ägo sedan 1990-talet.  

Framöver kommer Alecta att avstå från direktinvesteringar i fastigheter utomlands. De fastighetsplaceringar som görs utanför Sverige sker i form av delägande i bolag och fonder. Frans Heijbel är portföljförvaltare av Alectas kvarvarande utländska fastighetsinvesteringar vilka i dag motsvarar ett värde på cirka 12 miljarder kronor.

Fastighetsrådgivaren Jones Lang Lasalle och advokatbyrån Orrick har bistått Alecta i arbetet med försäljningen i USA.

3 februari, 2017