AMF: Slopat återbetalningsskydd kan höja pensionen 10–20 procent

Att ta bort återbetalningsskyddet i slutet av yrkeslivet eller under tiden som pensionär kan ge 10-20 procents högre tjänstepension över tid. Det skriver AMF i sin Pensionsrapport som presenterades i dag på morgonen. 

– Många pensionärer vet inte att de kan påverka storleken på sin pension. Den som har behov av återbetalningsskydd ska naturligtvis ha det kvar, men den som saknar närstående bör definitivt välja bort skyddet. För en 65-åring med tjänstepension som betalas ut livet ut handlar det om en successiv höjning av pensionen som gör stor skillnad i plånboken över tid. Efter tio år som pensionär har man några hundralappar mer i månaden, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, i en presskommentar.

AMF ger också rådet att överväga att skjuta upp pensioneringen till det år man fyller 66, och fortsätta att arbeta. Det kan höja inkomsten bland annat eftersom skatten då blir lägre på både arbete och pension. Skatteeffekten är störst för de med lägre inkomster.

– Pensionsmyndigheten, pensionsbolagen och Min Pension upplyser om bruttobelopp men spararna behöver få en bild av sin månadsinkomst efter skatt. Senarelägger man pensionen till det år man fyller 66 får man behålla ytterligare en tusenlapp eller två – varje månad. Här behöver informationen bli bättre så att spararna kan dra rätt slutsatser om de ska fortsätta arbeta eller gå i pension, säger Dan Adolphson. 

Dan Adolphson menar att staten och pensionsbolagen har ett ansvar att vidareutveckla Min Pension så att det blir enklare att gå i pension och förstå vilka olika val som finns. Det borde också vara möjligt att pausa sitt uttag av tjänstepension och kunna byta utbetalningstid i efterhand, förslagsvis inom tre månader efter första utbetalning. 

Här kan du ta del av hela AMF:s pensionsrapport!

14 februari, 2017