Bilarna brinner i orten – men hur mycket är försäkringsbedrägerier?

Varför ökar de anlagda bilbränderna i Sverige? Under 2017 genomför försäkringsbranschen en gemensam kontrollaktivitet kring bilbränder för att utreda om det är vanligt att försäkringsbedrägerier är orsaken till bilbränder.

Under 2015 betalade försäkringsbranschen ut närmare 157 miljoner kronor i skadeersättning för brinnande bilar.

Nu lägger försäkringsbranschen extra resurser på dessa skador för att utreda i vilken utsträckning försäkringsbedrägerier kan vara en orsak till anlagda bilbränder.

– Bränderna skapar otrygghet i samhället. Försäkringsbranschen vill ta sitt ansvar och utreda om försäkringsbedrägerier är en vanlig orsak till bilbränder. Vi kommer därför att titta extra på denna typ av skador, säger Mats Galvenius, vd för Larmtjänst, i en presskommentar.

Årligen betalar de svenska skadeförsäkringsbolagen ut omkring 50 miljarder kronor i skadeersättning. En grov uppskattning är att försäkringsbedrägerier utgör mellan 5 till 10 procent av dessa utbetalningar. Under 2016 genomförde försäkringsbranschen 7417 bedrägeriutredningar vilket är en ökning jämfört med 2015 då 6967 bedrägeriutredningar genomfördes. Bedrägeriutredningarna ledde till att försäkringsbolagen avböjde skadeutbetalningar till ett värde av 471 miljoner kronor. Totalt gjordes 391 polisanmälningar av misstänkta försäkringsbedrägerier.

22 februari, 2017