Gunnar Axén utnämnd till ny styrelseordförande i Allra

Den tidigare moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén har valts till ny arbetande styrelseordförande i Allra. Gunnar Axén har tidigare bland annat varit ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, ledamot i Pensionsgruppen och styrelseledamot i Finansinspektionen.

Gunnar Axén träder omedelbart in som arbetande styrelseordförande och blir ytterst ansvarig för att driva det förändringsarbete som bolaget presenterade på torsdagen i syfte att återupprätta förtroendet för bolaget och verksamheten.

Ett av hans första officiella uppdrag i sin nya roll blir att överlämna och diskutera bolagets svar på de frågor som Pensionsmyndigheten ställde i förra veckan. 

– Med sin gedigna bakgrund, inte minst inom pensionsfrågorna, är Gunnar helt rätt person för att leda arbetet med de förtroendeskapande åtgärder som vi nu sjösätter, säger Allras koncernchef Alexander Ernstberger i en presskommentar till rekryteringen.

– Eftersom jag arbetat med pensionsfrågorna under en längre tid har jag ju följt den publicitet som varit runt bolaget. Jag kanske inte ställer upp på allt som skrivits om bolaget, men vill samtidigt vara tydlig med att den kritik som riktats mot fondernas avkastningsnivåer varit rättmätig, säger styrelseordförande Gunnar Axén i Allras pressinformation.

Allra har också lämnat information om sitt åtgärdsprogram för att försöka återupprätta förtroendet för verksamheten. Det här är de punkter som man avser att gå igenom: 

  • Utökad översyn av fondverksamheten – organisation, avgiftsstruktur och avkastningsmål
  • All pensionsrelaterad försäljning upphör tillsvidare
  • Ingen koncernintern värdepappershandel tills dess att Pensionsmyndigheten meddelat tydliga riktlinjer för vad som gäller
  • En oberoende internationell granskare tillsätts för att gå igenom samtliga transaktioner mellan fonderna och kapitalmarknadsbolaget

– Jag vill vara tydlig – förtroendemässigt befinner sig Allra i ett allvarligt läge. Därför hoppas vi att dessa kraftinsatser kan bli ett viktigt steg på vägen mot att reparera förtroendet för bolaget, säger Gunnar Axén i en presskommentar. 

Åtgärdsprogrammet är utformat för att täcka fyra definierade områden:

  • Komma till rätta med fondernas avkastningsnivå
  • Minska antalet kundklagomål
  • Räta ut frågetecknen vad gäller koncernintern värdepappershandel
  • Öka tydligheten runt ifrågasatta transaktioner i utländska bolag
23 februari, 2017