Proposition denna vecka gäller framtiden för svensk depåförsäkring

Senare denna vecka väntas regeringen lämna över en proposition om kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om faktablad för Priip-produkter till Riksdagen. Frågan om Priip-faktabladen kan få stor betydelse för den svenska marknaden för depåförsäkring. 

Priip är en förkortning för ”Packaged Retail and Insurance-based Investment Products”. Det vill säga – i fri översättning – paketerade försäkringsbaserade investeringsprodukter för konsumenter. 

Enligt planerna ska propositionen – med nummer 2016/17:78 – lämnas till Riksdagen tisdag eftermiddag eller onsdag förmiddag. 

Faktabolag om Priip-produkter kanske ytligt sett inte låter så upphetsande – men kan faktiskt komma att ha en enorm betydelse för den svenska försäkringsmarknaden.

Från Svensk Försäkring har man pekat på risken för att faktabladet utformas på ett sådant sätt att den svenska marknaden för depåförsäkringar riskerar att helt slås ut. Depåförsäkringarna hade år 2015 en premievolym på 47 miljarder kronor och står för cirka 25 procent av hela den svenska livförsäkringsmarknaderna.  

Vid sidan av den svenska oron för regelverket, har det varit motsättningar inom EU kring hur regelverket för dessa faktablad ska utformas. EU-parlamentet har underkänt ett första förslag från kommissionen till utformning av reglerna, styrelsen för den europeiska försäkringsinspektionen EIOPA har misslyckats med att enas om ett nytt förslag. 

Nu kommer inte alla detaljer kring regelverket för Priip-faktabladen att finnas med i den aktuella propositionen, den väntas mer gälla tekniska frågor kring hur regelverket när det väl är på plats ska bli till svensk lag. Men frågan om Priip är högaktuell ändå just eftersom EU-kommissionen tros kunna fatta beslut denna vecka om de tekniska tillämpningsföreskrifterna, som kan få stor betydelse för depåförsäkringarnas vara eller inte vara. 

För en mer detaljerad analys av hur reglerna för Priip-produkter kan påverka den svenska marknaden för depåförsäkring kan du som är abonnent på Sak & Liv Premium klicka här. 

27 februari, 2017