Svensk Försäkring: Slopad finansskatt räddar tusentals jobb

– Det här räddar tusentals jobb inom försäkringssektorn och gör att servicenivån kan bibehållas även utanför storstäderna. Det säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring, som en kommentar till regeringens beslut att backa från förslaget om en finansskatt.

Svensk Försäkring påpekar att inom försäkringsföretag som bedrivs enligt ömsesidiga principer skulle förslaget direkt ha träffat kunderna och de anställda genom lägre sysselsättning och högre avgifter.

Att regeringen väljer att inte gå vidare med förslaget innebär enligt Svensk Försäkring att konkurrensen på försäkringsmarknaden kan bibehållas. Detta eftersom förslaget skulle ha riskerat att leda till att vissa försäkringsföretag, beroende på affärsidé eller ägandeform, skulle slås ut då de inte har samma möjligheter att flytta delar av verksamheten utomlands eller snabbt digitalisera stora delar av verksamheten. 

– Vi är mycket nöjda med att försäkringstjänster inte kommer att omfattas. Det skulle ha lett till högre avgifter för försäkring och till lägre pensioner. Och det i ett läge där vi ser att pensionsnivåerna inom det nya pensionssystemet för många kommer att bli lägre än vad man förväntar sig och önskar, säger Eva Erlandsson i sin presskommentar. 

27 februari, 2017