Styrelsen sparkar VD för Svenska Kommun Försäkrings AB

Styrelsen för Svenska Kommun Försäkrings AB har beslutat att nuvarande VD tvingas lämna sitt uppdrag. Det uppger Sveriges Radio P4 Gävleborg. 

– Styrelsens har beslutat att vd och bolaget ska gå skilda vägar. Vi har inlett en process där vi kommer att göra ett avslut, säger Åsa Wiklund Lång, styrelseordförande för Svenska Kommun Försäkrings AB, till P4.

VD Björn Ryd har varit avstängd från sitt uppdrag sedan mitten av januari. Bakgrunden var då att styrelsen inlett en granskning av bolagets representation, sedan tidningen Arbetarbladet uppmärksammat att det bjudits frikostigt bjudit på alkohol på bolagets bekostnad samtidigt som bolagets policy säger att representationen ska vara måttfull och sparsam. 

En revisionsbyrå har nu genomfört en granskning, och konstaterat att VD vid flera tillfällen brutit mot det regelverket. Dessutom har han attesterat sina egna kvitton, trots att detta skulle ha gjorts av bolagets styrelseordförande. Även vissa taxiresor och kostnader vid tjänsteresor utomlands ifrågasätts av revisorernas utredning.

– Vid ett antal tillfällen är det tveksamt om det affärsmässiga syftet med den representation som har skett faktiskt föreligger eller om det är ren social samvaro och gästfrihet som har förekommit i stället, säger Åsa Wiklund Lång till P4 Gävleborg.

SKFAB ägs av tio kommuner i Sverige och Norge och finns till för att delägarkommunerna ska få ett väl anpassat försäkringsskydd. Delägarna är Gävle kommun, Sundsvalls kommun, Kiruna kommun, Piteå kommun, Trollhättan stad, Uppsala kommun, Helsingborgs stad, Umeå kommun, Örnsköldsviks kommun och norska Trondheim kommun.

Karl-Ove Andersson är för närvarande tf VD. 

Här kan du ta del av styrelsens information. 

6 mars, 2017