Onödigt! Svensk Försäkring dissar EU-förslag på regler för krishantering

Det finns ingen anledning att införa särskilda regler på EU-nivå för krishantering av försäkringsbolag. Det skriver Svensk Försäkring i en kommentar till den europeiska tillsynsmyndigheten EIOPA som har begärt in synpunkter på ett eventuellt EU-regelverk för krishantering av försäkringsbolag. 

Svensk Försäkring har valt att skicka ett yttrande som kompletterar synpunkterna från Insurance Europe, där man särskilt betonar vissa aspekter.

Bland annat understryker man att det är väldigt sällsynt med fallissemang bland försäkringsbolag, och att försäkringsbranschen inte hade någon del i finanskrisen.   

Från Svensk Försäkring skriver man att om nu ett sådant regelverk ändå skulle bli aktuellt, så krävs att det är mycket tydliga kriterier för tillämpningen. Regelverket måste också vara rättssäkert, och det krävs en rimlig avvägning om resolution ska tillgripas snarare än åtgärder enligt redan tillämpliga regelverk, skriver Svensk Försäkring vidare  i sin kommentar.

Konsultationen om ett eventuellt krishanteringssystem för försäkringsbolag skickades ut av EIOPA i december förra året. Förslaget påminner om de motsvarande EU-regler som redan idag finns för banker. Det innehåller dels krav på särskilda återhämtnings- och resolutionsplaner, dels regler om resolution och förebyggande tillsynsåtgärder.

I sitt svar på konsultationen – som Svensk Försäkring står bakom – ställer sig Insurance Europe skeptiska till om särskilda krishanteringsregler verkligen är nödvändiga med tanke på den reglering som försäkringsbolagen redan omfattas av idag. Inte heller finns sådana risker för den finansiella stabiliteten som skulle rättfärdiga ett sådant regelverk. Viss harmonisering av krishanteringsregler skulle i och för sig kunna vara fördelaktig, menar Insurance Europe. Men regleringen måste i så fall tillämpas på ett proportionerligt sätt och inte komma i konflikt med de åtgärder som redan nu kan vidtas under dagens försäkringsregelverk. Det finns även skäl att ytterligare stärka tillsynssamarbetet.

EIOPA väntas återkomma med en rapport senare i år. Därefter tar kommissionen ställning till om och hur ärendet ska tas vidare på EU-nivå.

Här an du läsa Svensk Försäkrings kommentar till förslaget.  

7 mars, 2017