Framåt för Fintech! FI ser över regelverket för innovativa finanstjänster

Finansinspektionen får nu i uppdrag av regeringen att se över regelverket för innovativa finansiella tjänster. Syftet med översynen är enligt regeringen att stödja utvecklingen i Fintech-branschen. 

Sverige är i dag en ledande nation inom Fintech.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande i dag att man ser positivt på detta, eftersom innovation är till nytta för såväl företag som konsumenter av finansiella tjänster. 

Samtidigt är regelverk och processer hos myndigheter inte alltid anpassade till den snabba utvecklingen. Det kan innebära svårigheter för innovativa finansiella företag.

Uppdraget till FI har enligt regeringen till syfte att befästa Sveriges starka position inom Fintech, genom att främja innovationer som är till nytta för finansiella företag och konsumenter av finansiella tjänster. 

– Vi vill underlätta för nya aktörer att starta, växa och verka inom Fintech-sektorn, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund i sin presskommentar.

Ett exempel på möjliga åtgärder som nämns i regeringens pressinformation är att inrätta så kallade ”regulatory sandboxes” där utvalda företag tillåts pröva affärsidéer under ett lättare regelverk.

FI gör sin översyn i samarbete med Vinnova. Uppdraget ska vara slutfört den 1 december i år. 

9 mars, 2017