Allra anklagas för bluffaffärer – ytterligare ledamöter lämnar styrelsen

Förmedlarbolaget Allra fortsätter att skapa rubriker. Svenska Dagbladet rapporterar i dag att ledamöterna Meg Tivéus, Karin Moberg och Marcus Tobiasson har lämnat styrelsen. Ordförande Gunnar Axén säger i en intervju att höga chefer i bolaget riskerar att få sparken. Ekot rapporterar att Allra kan ha genomfört bluffaffärer där Allra har köpt aktier till överpris via närstående bulvanbolag. 

Gunnar Axén berättar i intervjun att en internationell finansiell institution har inlett en granskning av Allra och att resultatet av den granskningen kan leda till förändringar i både bolagets organisation och ledning. Han förklarar också i intervjun med Svenska Dagbladet att ett skäl till de fortsatta avhoppen från bolagets styrelse är att en planerad börsintroduktion nu inte ser ut att bli av inom överskådlig framtid. 

Här kan du läsa artiklarna i Svd i sin helhet: 

https://www.svd.se/ordforanden-allra-chefer-kan-sparkas-ut

https://www.svd.se/fler-styrelseledamoter-flyr-allra

Uppgifterna om att Allra har genomfört två gravt överprissatta affärer kommer från Sveriges Radios ekoredaktion som har tagit del av dokument. Dokumenten sägs visa att vissa affärer med värdepapper har genomförts till kurser som har legat upp till 40 procent över marknadsvärdet, vilket innebär att spararna kan ha förlorat upp till 150 miljoner kronor. Affärerna ska ha genomförts år 2012 via ett företag med nära koppling till Allra; Oak Capital. Allras VD Alexander Ernstberger säger till Sveriges Radio att han själv inte varit inblandad i affärerna med Oak Capital, och att han inte har anledning att tro att något överpris har betalats.

– Jag har inte den kunskapen, utan jag litar på att mina medarbetare, förvaltarna där inkluderade, gör ett bra jobb och en bra research till de investeringar som de gör, säger han i radioinslaget.

 

Här läser du mer om anklagelserna om bluffaffärer i Allra:  

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6651189

14 mars, 2017