Länsförsäkringars fonder väljer bort North Dakota Pipeline-företag

Länsförsäkringars fonder har fattat beslut om att exkludera bolag som står bakom byggandet av oljeledningen North Dakota Access Pipeline.

Tidigare har Storebrand/SPP offentliggjort att man avstår från investeringar i företag med koppling till byggandet av oljeledningen.  

– Vi är besvikna över att våra påtryckningar för att få bolagen att ändra dragningen av oljeledningen inte gett resultat. Att exkludera bolag är alltid vårt sista alternativ eftersom vi då förlorar vår möjlighet att påverka, Eva Gottfridsdotter-Nilsson, VD för Länsförsäkringar Fondförvaltning, i en presskommentar.

Oljeledningen kommer att dras genom mark tillhörande urfolket Standing Rock Sioux Tribe. Ledningen passerar genom urfolkets heliga områden och riskerar enligt kritikerna att förorena dricksvattnet.

Oljeledningen har kritiserats av FN eftersom den berörda ursprungbefolkningen inte har konsulterats i tillräcklig utsträckning och för att en bredare miljökonsekvensanalys inte har gjorts.

Den amerikanska myndigheten United States Army Corps of Engineers meddelade den 7 februari 2017 att den tänker godkänna den planerade dragningen för oljeledningen samt att en ytterligare miljöutredning inte är nödvändig.

28 mars, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048