Därför genomfördes gryningsräden mot Söderberg och Protector

• Patent- och marknadsdomstolen – en del av tingsrätten i Stockholm – beslutade att KKV fick genomföra gryningsräder mot Protector och bolag i Söderberg-gruppen. Men inte mot AIG. 

Konkurrensverket misstänker att vissa försäkringsbolag har fått specialinformation om hur de ligger till i olika försäkringsupphandlingar, och fått möjlighet att ändra sina bud. Det är en del av förklaringen till att KKV fick tillstånd att genomföra sina gryningsräder tidigare i veckan.  

Tidigare i veckan skakades försäkringsbranschen av informationen om att Konkurrensverket utreder misstänkt otillåtet samarbete vid försäkringsupphandlingar. Misstankarna riktar sig mot företag i Söderberg & Partner-gruppen och mot försäkringsbolagen AIG och Protector. 

Efter domstolsbeslut genomförde KKV i tisdags så kallade gryningsräder mot flera av de misstänkta företagen. Söderberg & Partners har i sin pressinformation meddelat att man samarbetar fullt ut med myndigheterna i ärendet. 

Sak & Liv har tagit del av protokollet från domstolsförhandlingen. En del av informationen är sekretessbelagd, men av handlingarna går ändå att utläsa mer av vad misstankarna om samarbetet gäller. 

Det här är de företag i Söderberg & Partners-gruppen som enligt KKV misstänks för att ha deltagit i riggade upphandlingar: PO Söderberg & Partner Aktiebolag, Söderberg & Partners Insurance Consulting AB, S & P Assurans AB, S & P Assurans Offentlig AB och S & P Underwriting Agency AB. De två försäkringsbolag som misstänks är Protector Försäkring Sverige, filial av Protector Forsikring ASA Norge, och AIG Europe Limited UK filial i Sverige.

Domstolen beslutade enligt protokollet att KKV fick tillstånd att genomföra sin undersökning – det vill säga gryningsräderna – hos Söderberg-bolagen och Protector. Däremot fick KKV nej på begäran att göra en gryningsräd hos AIG. I AIG:s fall ansåg inte domstolen att indicierna på otillåtet samarbete var tillräckligt starka. 

Av ansökan framgår att KKV har fått uppgifter direkt från personer i branschen som berättar om hur det påstådda samarbetet fungerar och vilka företag som är iblandade. Enligt KKV finns incitament hos förmedlarbolagen att styra upphandlingarna mot de företag som ger högst provision. KKV menar att de uppgifter man har fått indikerar att en sådan styrning har skett på ett systematiskt sätt.

Enligt KKV har personal från S & P Assurans AB haft möten med försäkringsbolag där man informerat om hur man ligger till i upphandlingen och hur mycket man behöver sänka sina bud för att vinna – alternativt om det är möjligt att ligga kvar på den ursprungliga premienivån och ändå vinna. 

Du som har ett Sak & Liv Premium-abonnemang kan klicka här för att ta del av protokollet från domstolen. 

7 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048