Bankföreningen: Gärna makrotillsyn – men inte för mycket!

Det är viktigt att FI får ett väl definierat mandat för makrotillsyn. Men det regeringen föreslår är för långtgående, skriver Bankföreningen i ett remissvar på Finansdepartementets promemoria ”Ytterligare verktyg för makrotillsyn”.

Enligt Bankföreningen bör ett mandat för att utöva makrotillsyn avgränsas till åtgärder som kan motiveras med risker för den finansiella stabiliteten, eller som har väl underbyggda konsumentskyddande syften. Men där går regeringens förslag för långt, menar Bankföreningen: 

I sitt yttrande avstyrker Bankföreningen den metod som föreslås för att ge Finansinspektionen ett vidare mandat för makrotillsyn. Bankföreningen anser att de föreslagna lagbestämmelserna är otydliga, oförutsägbara och saknar närmare definition av innebörden av finansiella obalanser.

– Förslaget skulle i praktiken innebära att Finansinspektionen får mandat att bedriva stabiliseringspolitik för att minska konjunktursvängningarna, trots att det ligger utanför myndighetens ansvarsområde, menar Bankföreningens vd Hans Lindberg i en presskommentar.

– Det är viktigt att eventuella makrotillsynsverktyg används med stor försiktighet. Det kan bli fråga om långtgående ingrepp i människors privatekonomi och vardag. Många kan få svårt att finansiera sitt eget boende. 

18 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048