AMF: Vi måste våga prata om storleken på pensionen!

I Sverige pratar vi med vår partner om löneskillnader. Men bara en av fem jämför sin pension med sin partners, visar en undersökning av AMF. 

Undersökningen, som AMF genomförti samarbete med Demoskop, visar att bara en av tre har diskuterat storleken på sina respektive pensioner med sin partner.

Endast 19 procent har jämfört sin pension med partnerns via Min Pension.

– Gemensamt liv innebär oftast gemensam ekonomi. Man hittar ett sätt att dela, aningen ”fifty-fifty” eller så bidrar man efter sin förmåga. Men inkomstskillnaderna påverkar inte bara hushållskassan utan även pensionen. Många verkar missa att pensionen faktiskt är individuell. Även om det går att kompensera sin partner ekonomiskt till viss del går det inte att ta igen ett helt yrkesliv i efterhand, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, i en presskommentar.

Enligt undersökningen är par som är gifta/partnerregistrerade mer benägna att prata om pensionens storlek än de som lever i en relation men som inte utbytt ringar.

Med stigande ålder ökar intresset för pensionen och sannolikheten för att man pratar om den med sin partner. Däremot finns det ingen koppling mellan stora inkomstskillnader mellan parterna och att det skulle göra att man pratar mer om pensionen.

AMF argumenterar för att fler borde diskutera om storleken på pensionen och jämföra den med partnerns. 

– Allt fler hittar till Min Pension för att få uppgift om sin pension. Men det är ovanligt att man lyfter blicken och jämför den egna pensionen med sin partners pension. Genom att gå in på Min Pension tillsammans kan man på bara några minuter skaffa sig en gemensam överblick. Om det är stor skillnad så tror jag att man vill göra något åt det, säger Dan Adolphson.

Undersökningen genomfördes februari – mars 2017 i DemoskopPanelen via Demoskop (telefonrekryterad panel baserad på ett slumpmässigt urval med intervjuer via Internet). Av de 6843 personer som är med i årets DemoskopPanel svarade 5916 (deltagarfrekvens om 86 procent) varav 2860 personer var i målgruppen 25-55 år och 1995 var gifta, registrerad partner eller sambo.

Här kan du läsa mer om AMF:s undersökning. 

19 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048