”Sverige bra på att bekämpa terrorfinansiering och penningtvätt”

Sveriges system för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism håller en god nivå. Det visar en utvärdering som har genomförts av den internationella organisationen Financial Action Task Force.

Utvärderingen har granskat hur svensk lag överensstämmer med FATF:s rekommendationer och innehåller en utförlig genomgång av det svenska systemet.

Flera internationella experter har under femton månader utfört en grundlig genomgång av Sveriges lagstiftning på området. Ett hundratal företrädare från offentliga, privata och ideella sektorn har dessutom intervjuats för att bedöma Sveriges effektivitet på området penningtvätt och finansiering av terrorism.

– Vi ska stoppa alla möjligheter till att brottslingar kan tvätta sina pengar eller slussa medel till terrorism genom det svenska finansiella systemet. Utvärderingen visar att Sveriges system för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism håller en god nivå, säger Per Bolund, finansmarknadsminister, i en presskommentar.

– Detta är ett arbete som fortsätter oförtröttligt. Vi har nyligen beslutat om en ny penningtvättslagstiftning som kommer att vara mer effektiv och en lag om verkliga huvudmän som ökar insynen av ägare i ett bolag och gör det svårare att gömma sig bakom en juridisk person.

FATF – Financial Action Task Force är en organisation som har funnits sedan 1989. Sverige är medlem tillsammans med 34 andra länder samt EU-kommissionen och Gulfrådet. Organisationen ställer detaljerade krav på ländernas system för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism, och följer även upp dessa krav med periodiskt återkommande utvärderingar. 

Finansinspektionen skriver i en kompletterande kommentar att FATF sätter värde på att tillsynen över den finansiella sektorn präglas av ett riskbaserat synsätt. FATF understryker också, enligt FI, att de sanktioner som FI beslutat om mot finansiella företag som inte följt regelverket har fått stor och positiv effekt för regelefterlevnaden.

FATF framhåller samtidigt att FI:s tillsyn skulle behöva intensifieras ytterligare. Därför rekommenderar FATF att FI:s tillsyn mot penningtvätt får ytterligare resurser.

Har hittar du FATF:s rapport – både den fullständiga versionen och en executive summary. 

25 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048