Collectum: Föräldraledighet påverkar pensionen marginellt

Atta vara föräldraledig innebär endast en marginell påverkan på den framtida pensionen. Det visar beräkningar från Collectum som presenterades i dag. 

Collectum har räknat på hur tjänstepensionen påverkas för den som har ITP-försäkring. Det är då möjligt att vara föräldraledig i upp till 13 månader utan att förlora något i framtida pension. Föräldraledighet därefter har endast marginell betydelse för tjänstepensionen.

– Tvärtemot vad många tror behöver inte en föräldraledighet ha så stor påverkan på den framtida pensionen. Den som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP tjänar in tjänstepension även när han eller hon är hemma med sitt barn, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, i en presskommentar.

Collectums exempel visar att den som vid två olika tillfällen är föräldraledig i 15 månader och tar ut sju dagars föräldraledighet per vecka får 113 kronor mindre att röra sig med per månad som pensionär. Den som i stället väljer att ta ut tre dagars föräldraledighet per vecka får 447 kronor mindre per månad som pensionär.

– Föräldraledighet i sig har alltså marginell påverkan på den framtida pensionen om man jobbar hos en arbetsgivare som har kollektivavtalad tjänstepension, säger Tomas Carlsson.

2 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048