Skandia: Det finns stöd för en hög värdering av aktier

Aktier värderas högt – men inte utan anledning. Det skriver Skandia i sin rapport Placeringsutsikter som presenterades i dag på förmiddagen. 

Skandia noterar i sin rapport att världsindex de senaste tolv månaderna har stigit med närmare 25 procent, räknat i svenska kronor.

En viktig anledning till uppgången är att det helt enkelt inte finns något alternativ till aktier som kan ge en vettig avkastning, menar Skandia.

– Att bolagsvinsterna nu växer och konjunkturen har stabiliserats ger stöd åt börsuppgången. Men det finns en annan viktig anledning till att allt bara går upp, det finns helt enkelt inte några alternativ till aktier om man vill få avkastning på sina pengar, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn i en presskommentar. 

Skandia skriver i rapporten att det finns nästintill oändligt mycket kapital på marknaden som ska placeras, och i jakten på avkastning stiger priset på aktier. Det har gjort att värderingarna på många av världens börser nu är höga.

– Trots att aktier är dyra kan uppgången mycket väl fortsätta, men vi tycker inte att man ska drabbas av börseufori och placera mer pengar på börsen just nu. Kommer det en tvåsiffrig rekyl kan det däremot vara ett bra köptillfälle för den som har pengar på sidlinjen, säger Maria Landeborn.

När det gäller utvecklingen på olika geografiska marknader konstaterar Skandia att den förväntade avkastningen på amerikanska aktier framöver är låg, med tanke på den ökning som har varit. Avkastningspotentialen är högre i Europa där konjunkturen befinner sig i ett tidigare skede, stimulanserna fortsätter och bolagsvinsterna vänder uppåt. Även Japan och tillväxtmarknaden Asien är två av Skandias toppval på lång sikt, bland annat tack vare låga värderingar.

Skandia propagerar också för att hålla fast vid räntefonder i placeringsportföljen, trots att avkastningen är låg.

– Att sälja sina räntefonder när börsen stigit under åtta år och värderingen på aktier är hög, är som att säga upp sin brandförsäkring bara för att det inte brunnit på senare år, säger Maria Landeborn.

Här kan du ta del av den senaste utgåvan av Placeringsutsikter. 

2 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048