Norrmännen får nytt avdragsgillt privat pensionssparande

I sin tilläggsbudget föreslår nu den norska regeringen att det införs ett skattesubventionerat individuellt pensionssparande. Skattesatsen kommer att vara densamma vid inbetalning som vid utbetalning. Lagändringen är tänkt att beslutas av Stortinget i höst, och börja gälla redan i år. 

Det maximala sparbeloppet kommer att vara 40 000 kronor per år, vilket kan jämföras med nuvarande 15 000 kronor. Det sparade beloppet kommer inte att beskattas under sparperioden, och blir även undantaget från förmögenhetsskatt. 

Samtidigt höjs avdragsrätten för egenföretagare från 4 till 6 procent av den beräknade näringsintäkten. 

På så vis följer den norska regeringen upp tidigare löften om att gynna individuellt pensionssparande. 

– Regeringen vill skapa förutsättningar för ett ökat privat pensionssparande, säger finansminister Siv Jensen i ett pressmeddelande från det norska finansdepartementet. 

Gunnar Loxdal
0706946048