Pensionssparade av misstag – HFD avgör om kontot får avslutas

Kan man få tillbaka pengar som man av misstag satt in på sitt pensionssparkonto? Räcker det som skäl att insättningen gjordes av misstag – eller är pengarna låsta fram till 55-årsdagen? Det avgör nu Högsta Förvaltningsdomstolen. 

När föreligger det synnerliga skäl för att få avsluta ett pensionssparkonto? 

Det kommer Högsta Förvaltningsdomstolen att ta ställning till i ett mål där man nyligen meddelat prövningstillstånd. 

Bakgrunden är den här: 

En person råkade av misstag sätta in pengar på sitt pensionssparkonto istället för på sitt investeringssparkonto. Förargligt, eftersom han lånat pengarna och skulle ha dem som handpenning till ett bostadsköp. 

Frågan är då: Kan han få tillbaka pengarna som sattes in av misstag?

Regelverket säger att man bara får ta ut pengarna om kontot avslutas. Och kontot får endast avslutas i förväg om det finns synnerliga skäl. Nej, sade både Länsrätten i Linköping och Kammarrätten i Jönköping. Att man råkat sätta in pengarna på fel konto är inte synnerliga skäl för att avsluta sitt pensionssparkonto. 

Men Högsta Förvaltningsdomstolen tycker i alla fall att frågan är tillräckligt intressant för att pröva den. Så snart får vi veta om en insättning av misstag på fel konto räknas som synnerliga skäl för att få avsluta ett pensionssparande!  

Här kan du som har ett premiumabonnemang ta del av beslutet om prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, samt domarna från lägre instanser. 

15 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048