Slottet brann – LF Kalmar slipper betala ut ytterligare ersättning

Länsförsäkringar Kalmar slipper betala ut ytterligare skadeersättning för en brand på Hägerstads slott. Det framgår av en dom från Kalmar tingsrätt. 

År 2011 var inget bra år för Hägerstads slott utanför Åtvidaberg.

Inom loppet av ett drygt halvår drabbades slottet av tre bränder. 

Först inträffade en brand efter ett åsknedslag den 20 juni i det då nyrenoverade slottet. Och just som slottet var på väg att färdigställas efter den branden, så brann det igen. Eventuellt handlade det om elfel på verktyg i samband med renoveringen. 

Sex dagar senare var det dags på nytt. Den här gången var det troligen en glödbrand som inte hade släckts efter det andra brandtillfället. 

Försäkringsbolaget, Länsförsäkringar Kalmar Län, var tveksamt till att betala ut ersättning efter de upprepa slottsbränderna. Fastighetsägaren gick till domstol och fick rätt – Länsförsäkringar Kalmar var skyldigt att stå för brandskadan. Ägaren fick ut 6,4 miljoner kronor i skadeersättning.  

Fast det var för lite pengar, menade fastighetsägaren. Drygt 12 miljoner kronor vore ett mer korrekt belopp, ansåg han. Den försäkring som tecknats för slottet var en förstariskförsäkring på just detta belopp. Ägaren menade i sin argumentation att villkoren i försäkringen var oskäliga, vilket domstolen i viss utsträckning höll med om. 

Domstolen menade dock att det inte gick att styrka att marknadsvärdet på slottet översteg de 6,4 miljoner kronor som ägaren redan fått ut i ersättning. Länsförsäkringar Kalmar slipper därför betala ut mer skadeersättning, och slottsägaren får finna sig i att betala rättegångskostnaderna på 190 000 kronor plus ränta. 

Du som är Sak & Liv Premium-abonnent kan läsa domen genom att klicka här!

17 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048