SEB och SPP i topp i Söderbergs rankning av hållbara fonder

Gröna obligationsfonder från SEB och SPP får högst betyg i Söderberg & Partners analys av hållbarhetsarbetet i värdepappersfonder.

Det är andra gången som Söderberg & Partners publicerar en rapport om fondförvaltarnas hållbarhetsarbete. Den första rapporten publicerades 2015 och hade analyser av mer än 1 500 fonders hållbarhetsarbete. Årets rapport analyserar drygt 3 000 fonder.

Analysen utgår från faktorer som ansvarsfullt ägande och påverkan, rapportering och transparens, och medlemskap i organisationer och andra hållbarhetsfrämjande samarbeten. Fonderna tilldelas betyget rött, gult, eller grönt enligt Söderberg & Partners trafikljussystem.

Det här är de tio fonder som får högst betyg i hållbarhetsanalysen:

1. SEB Green Bond Fund

2. SPP Grön Obligationsfond

3. SEB Hållbarhetsfond Sverige

4. Länsförsäkringar Global Hållbar

5. Nordea Klimatfond

6. Nordea Swedish Stars

7. Nordea Emerging Stars

8. Nordea Nordic Stars

9. SPP Sverige Plus

10. Öhman Global Hållbar

– Det är gröna obligationsfonder som toppar listan i årets analys. Eftersom de investerar i obligationer där kapitalet är öronmärkt åt olika miljöprojekt, har fonderna bra förutsättningar att påverka i en hållbar riktning. Tittar vi på hela topplistan kan vi konstatera att samtliga fonder har en tydlig hållbarhetsinriktning. Fondförvaltarna har verktyg och incitament för att välja in hållbara bolag, samt försöker påverka de bolag som inte anses ha ett lika bra hållbarhetsarbete, säger Victoria Lidén, Hållbarhetsanalytiker på Söderberg & Partners, i en presskommentar.

 

19 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048