Skandia: Yngre kvinnor har sämst ekonomisk buffert vid sjukdom

12 procent av den svenska befolkning skulle inte klara ekonomiskt att vara sjuk längre än tre månader, enligt en ny undersökning från Skandia. 21 procent vet inte om de skulle klara det.

Undersökningen, som har utförts av Novus, visar att den mest utsatta gruppen är kvinnor mellan 30 och 49 år, där 17 procent anger att de inte skulle klara en längre tids sjukdom och hela 24 procent är osäkra.

– Att 12 procent av den vuxna befolkningen inte skulle klara en längre tids sjukdom ekonomiskt är oroande. Det innebär att många människor inte skulle kunna betala lån och utgifter om man blev sjuk längre än 3 månader. Om det ser ut så här idag när vi har rekordlåga boräntor och en stark arbetsmarknad, så kan man undra hur många som skulle få problem i ett läge med högre räntor och högre arbetslöshet, säger Maria Landeborn, Skandias sparekonom, i en presskommentar. 

Bland yngre 18–29 år är det 14 procent som skulle få problem med ekonomin vid sjukdom längre än tre månader. 33 procent vet inte om de skulle klara en längre tids sjukdom.  

– Unga är extra sårbara eftersom de inte har hunnit bygga upp någon ekonomisk buffert. Man kanske inte heller har intresserat sig för hur sjukförsäkringssystemet ser ut i samhället och vilket skydd som finns via arbetsgivaren. Det är dock oerhört viktigt att ha koll på det redan innan olyckan eller sjukdomen är framme, säger Maria Landeborn i pressmeddelandet om undersökningen från Skandia.

I åldersgruppen 30–54 år tror 14 procent att de inte skulle klara en längre tids sjukdom. Personer 55–79 år tror sig om att klara sig bra i genomsnitt – bara 8 procent skulle inte klara av en längre tids sjukdom. En förklaring till att äldre klarar sig bättre är att när pensionen väl börjat betalas ut påverkas den inte av sjukdom.

Undersökningen bygger på 1 011 intervjuer med den svenska allmänheten under perioden 24–30 januari. Deltagarfrekvensen var 58 procent. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Klicka här för att ta del av hela undersökningen. 

22 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048