Björn Ryd fick nej i domstol på att få ut mejl från SKFAB

SKFAB:s tidigare VD Björn Ryd har fått nej av kammarrätten i Sundsvall på sin begäran att få ut mejlkonversation med Karl-Ove Andersson. 

Björn Ryd avskedades tidigare i år som VD för Svenska Kommun Försäkrings AB efter anklagelser om bland annat vidlyftig representation. Han har tillbakavisat anklagelserna och dessutom krävt 2 miljoner kronor av bolaget för utebliven uppsägningslön eller avgångsvederlag. 

För att veta mer om diskussionerna i samband med avskedandet, har Björn Ryd, genom sitt ombud, begärt att få ta del av mejlkonversation i SKFAB. Begäran skickades den 21 mars.

Närmare bestämt har man velat ta del av diskussioner inom styrelsens arbetsutskott. Bolaget tillbakavisade begäran från Björn Ryd. I sitt beslut i april om att avvisa Björns Ryds begäran skrev man att ingen e-postkonversation med de aktuella e-postadresserna arkiverats av boalget. Detta då ”endast handlingar som innehåller uppgifter som tillfört det aktuella ärendet rörande Björn Ryd och hans arbetsbefrielse någon sakuppgift omfattas av arkiversingsskyldigheten”, skriver bolaget i sitt beslut.  

Beslutet överklagades till kammarrätten i Sundsvall. Där preciserade man sin begäran till att den endast avsåg mejl till och från adressen för den tillförordnade VD:n Karl-Ove Andersson

Domstolen tillbakavisade dock begäran från Björn Ryd, med motiveringen att bolaget uppgivit att de begärda handlingarna raderats och att eventuella säkerhetskopior inte var att betrakta som allmänna handlingar. 

23 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048