FM Global: Sverige klassas som tredje säkrast i världen

Försäkringsbolaget FM Global rankar Sverige som det tredje säkraste landet i världen att vara verksam, näst efter Schweiz och Luxemburg.

FM Globals riskindex mäter 130 av världens länders unika motståndskraft mot, och återhämtningsförmåga från, olika typer av storskaliga affärsrisker och katastrofer. Indexet är tänkt att användas som ett verktyg för att förutse sårbarheter, möjlighet att förhindra risker och återhämta sig från skador på olika platser i världen. Indexet är tänkt att ge vägledning för att fatta bättre underbyggda affärsbeslut. Riskindexet presenteras i år för fjärde gången.

– Att mäta riskfaktorer för industrier och fastigheter handlar om att förstå samspelet mellan flera komplexa förhållanden. En global översikt över riskfaktorer har blivit en uppskattad resurs för företagare när de ska investera i nya länder, säger Andy Bryson, chefsingenjör FM Global London, i en presskommentar.

När det gäller säkerheten i leverantörskedjan – där faktorer som korruption, infrastruktur och företagsklimat väger in – toppar Sverige listan.

Andra faktorer som väger in i den totala riskbedömningen är stabilitet i det politiska systemet, hög utbildningsnivå kring säkerhet och risk samt tydliga byggregler. 

Schweiz toppar listan på högst säkerhetsnivå i världen mot affärsrisker medan Haiti rankas i botten, på grund av risker för naturkatastrofer och brister i det ekonomiska och politiska systemet.

Tio-i-topp – länderna med lägst risk 

  1. Schweiz  
  2. Luxemburg 
  3. Sverige
  4. Österrike 
  5. Tyskland
  6. Norge
  7. Danmark 
  8. Finland
  9. Centrala USA 
  10. Östra USA 

Tio-i-botten – länderna med högst risk

130. Haiti

129. Venezuela

128. Nepal

127. Etiopien

126. Tchad 
125. Pakistan

124. Libanon

123. Nigeria

122. Madagaskar

121. Myanmar

24 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048