If: En av fyra ordnar digital grannsamverkan mot inbrott

Nästan var fjärde svensk använder någon form av digital lösning för att hjälpa till att hålla koll efter inbrottstjuvar i sitt grannområde, visar en undersökning från If.

Enligt undersökningen är Facebook den vanligaste mötesplatsen för samverkan.

– Det har blivit allt vanligare i Sverige att grannar tar hjälp av till exempel sociala medier för att motverka inbrott. I grupper på Facebook och andra nätverk hjälps man åt att tipsa varandra och polisen, säger Caroline Uliana, informationschef på If, i en presskommentar.

Ifs undersökning visar att nära en av fyra svenskar (23 procent) använder någon form av digital lösning för att hjälpa till att hålla koll efter inbrottstjuvar i sitt grannområde. Allra vanligast är att använda sig av en Facebookgrupp för att nå sina närboende. Drygt var tionde svensk – 11 procent – svarar att de är med i en sådan grupp. Bland unga i åldern 18–29 år tillhör 16 procent en sådan.

 

Har ni någon form av digital lösning för att hjälpa till att hålla koll efter inbrottstjuvar i området där du bor?
Ja, en sms-kedja 2%
Ja, en Facebookgrupp 11%
Ja, vi använder en (annan) app 2%
Ja, annat 8%

 

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 14-16 juni 2017 har sammanlagt 1007 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år eller äldre i Sverige.

27 juni, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048