If: Varning för att köra på autobahn med gamla däck!

If varnar för att många svenska förare kör med gamla däck på autobahn i Tyskland.

På svenska vägar kör bilar oftast i 80 till 120 km/h. Hastigheten kan vara betydligt högre på Autobahn. Långa körsträckor med hög hastighet gör att det gamla gummit inte blir resistent mot värme. 

Gammalt och stelt gummi i däcken kan få däcken att brista eller explodera med hög hastighet på motorvägen. 

– Om du kör i 140 km/h och ett däck plötsligt rivs upp, behöver du inte mycket fantasi för att föreställa dig vad som kan hända, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If, i pressinformationen.

– Bilbärgarna som arbetar på uppdrag av oss i Tyskland säger att skadade däck, motorskador och problem med elektroniken i bilen, är de vanligaste orsakerna till vägassistans för svenskar.

För bilar som kör i Sverige rekommenderas byte av sommardäcken efter fyra eller fem säsonger, men det kan variera beroende på hur däcken lagras och vilka påfrestningar de utsätts för. Dan Falconer rekommenderar folk som är osäkra på om däcken ska bytas ut eller inte att rådgöra med en däckverkstad innan de åker på en lång resa till eller genom Tyskland.

Särskilt gäller detta husbilar. Relativt lite användning bidrar till att många kör för länge med husbilsdäck. Däcken blir spröda med tiden, men det tänker föraren inte på direkt eftersom mönstren ser bra ut. 

29 juni, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048