PPM-bomben! Så vill Skandia begränsa valet i premiepensionen

Begränsa premiepensionssystemet till sju statligt upphandlade och kvalitetssäkrade alternativ! Det radikala förslaget kommer utredaren Mats Langensjö med. Han har på uppdrag av Skandia utrett möjliga förändringar av premiepensionssystem.

Det system som föreslås i rapporten ”Pensioner vid ett vägskäl” innebär visserligen inte att övriga fonder i dagens premiepensionssystem ska försvinna helt.

Däremot vill man att att det ska tydliggöras för individen när han eller hon lämnar de kvalitetssäkrade alternativen. Den som inte gör ett val hamnar automatiskt i AP7 Såfa.

Skandia vill också att premiepensionssystemet ska ha en mer långsiktig inriktning än i dag, och att det bland annat ska vara möjligt att investera i onoterade tillgångar. 

– Tyvärr har tidigare statliga utredningar bara haft mandat för kosmetiska förändringsförslag. Detta är ett konkret inspel till hur premiepensionssystemet skulle kunna se ut. Systemet måste bygga på långsiktig och effektiv kapitalförvaltning för pensionssyfte. Hittills har fokus varit på maximal valfrihet och daglig handel, något som få utnyttjar. Erfarenheter från vår traditionella livförvaltning visar att onoterade investeringar lämpar sig särskilt bra för den inneboende långsiktigheten i pensionssparande, säger Frans Lindelöw, koncernchef på Skandia.

Mats Langensjö har tidigare på uppdrag av regeringen bland annat utrett AP-fonderna och buffertkapitalutredningen.

Här kan du ta del av hela Skandias rapport. 

4 juli, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048