HD: Trafikförsäkringen gällde inte när bil antände skola

• Torslandaskolan efter branden 2009.

Trafikförsäkringen täcker inte ett fall när en brinnande bil antänder ett hus. Det slår Högsta domstolen fast i en dom om en tvist mellan Göta Lejon och If. Domen innebär att If slipper betala 96 miljoner kronor till Göta Lejon.

Tvisten gäller en skada som inträffade år 2009.

Tre pojkar på Hisingen i Göteborg tände eld på en bil. Sedan bilen antänts kom startmotorn igång. Bilen rullade fram till en skolbyggnad och elden spred sig från bilen till huset. Branden fick till följd att Torslandaskolan på Hisingen brann ned helt och hållet. Den totala kostnaden för skolbranden har uppskattats till 116 miljoner kronor. De tre pojkarna dömdes till 14 miljoner kronor i skadestånd. 

Men frågan är vem som ska stå för större delen av branden. Enligt vittnen rullade bilen fram mot skolan efter det att den tänts på. Innebär det att den brinnande bilen i trafik när den tände eld på skolan? Är det därmed så att trafikförsäkringen ska stå för skadan?

Göta Lejon – kommunens försäkringsbolag i Göteborg – menade att trafikförsäkringen borde täcka kostnaderna för branden. If återförsäkrade bilens trafikförsäkring, och Göta Lejon krävde därför If på 96 miljoner kronor. 

If tillbakavisade kraven och fick rätt i domstol både i tingsrätt och hovrätt.

Göta Lejon överklagade vidare till Högsta domstolen som beslutade att ta upp målet till prövning. Den 6 juli föll domen. 

Och inte heller HD anser att det går att kräva pengar ut trafikförsäkringen. Istället fastställde HD hovrättens beslut. 

– Enbart det förhållandet att fordonets motor har haft betydelse för en knapp billängds förflyttning är alltså inte tillräckligt för att bilen ska anses ha varit i trafik, skriver HD i domen.

Här kan du ta del av hela HD:s dom!

10 juli, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048