Nytt regeringsförslag i dag om tak på flyttavgifter

Regeringen har i dag publicerat en promemoria med förslag om tak för vilka avgifter som får tas ut i samband med flytt av pensionsförsäkringar. Större delen av lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Promemorian behandlar individuell personförsäkring med sparmoment, det vill säga inte kollektivavtalade pensionsförsäkringar.

I promemorian förtydligas att flyttavgiften ska avse företagets direkta kostnader för den administrativa hanteringen av återköpet eller flytten. 

Regeringen – eller den myndighet regeringen bestämmer – beslutar om vilka kostnader som ska anses som direkta och som därigenom får ingå i avgiftsuttaget. Företaget får också ta ut avgifter för sådana kvarstående anskaffningskostnader som är direkt kopplade till försäkringen, men anskaffningskostnaden ska anses betald efter högst fem år. Bestämmelsen om avgifter kopplade till kvarstående anskaffningskostnader tillämpas på alla avtal tecknade före den 30 juni 2007.

Dessutom föreslås att det i inkomstskattelagen klargörs att hela värdet i en eller flera pensionsförsäkringar får flyttas till en annan pensionsförsäkring med samma person som försäkrad, utan några beskattningskonsekvenser. En sådan flytt ska även kunna ske under en pågående utbetalning av pension.

Här kan du ta del av hela promemorian.

16 augusti, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048