Nytt utredningsförslag: Premiepensionens fonder ska upphandlas

• Utredaren Stefan Lundbergh. 

I framtiden ska premiepensionens fondtorg handlas upp av staten. Det föreslår utredaren Stefan Lundbergh i sin förstudie av möjliga förändringar av premiepensionen. Enligt utredningsförslaget ska staten ha ett kvalitetsansvar för de fonder som erbjuds. Det kommer därigenom att bli färre fonder än i dag, enligt utredaren. 

I går lade utredaren Stefan Lundbergh fram sin förstudie över möjliga förändringar av premiepensionen. 

Utredningsuppdraget lades  i juni av regeringen och Pensionsgruppen. Avsikten var då bland annat att hitta ytterligare vägar att stoppa missbruken inom premiepensionssystemet.

I rapporten presenteras både en nulägesbild, och ett antal möjliga vägar framåt. 

En övergripande slutsats är att skyddet för konsumenter behöver stärkas och att systemet i större utsträckning behöver utgå från hur människor faktiskt agerar när de ställs inför finansiella val.

Det här är några av tankarna i utredningen: 

• Ointresserade sparare leder till en dåligt fungerande marknad och ett ineffektivt system.

• Premiepensionen är en del av socialförsäkringen och konstruktionen bör i högre grad spegla det.

• Premiepensionen saknar ett uttryckligt mål.

Utredarens slutsats är att det bör finnas ett huvudalternativ, med ett förval och vissa standardiserade paket. Staten har ett särskilt ansvar för utfallet.

För den som vill göra helt egna val ska det också finnas alternativ. Till skillnad från i dag ska det – enligt utredarens förslag – inte vara ett helt öppet fondtorg. Istället ska det vara baserat på en professionell upphandling av fonder. 

Utredaren menar att staten måste ta ansvar för att bevaka kvaliteten bland fonderna och därmed minimera risken för oseriösa aktörer. För att klara detta kommer antalet fonder på fondtorget successivt behöva bli färre än i dag, skriver utredaren.

De partierna som står bakom pensionsöverenskommelsen – Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – kommer nu att analysera förslagen och därefter besluta om hur arbetet ska tas vidare.

– Pensionsgruppen arbetar nu med flera viktiga steg för att snabbt göra fondtorget säkrare och miljömässigt- och socialt hållbarare. Denna förstudie är en bra början på Pensionsgruppens långsiktiga arbete, säger finansmarknadsminister Per Bolund i en kommentar till utredningsarbetet. 

Här kan du ta del av hela utredningen!

1 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048