”Tjänstepensionens betydelse för pensionen underskattas”

Svenska folket underskattar betydelsen av tjänstepensionen. Det antyds i en undersökning beställd av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag, som infaller den 27 september. Enligt undersökningen är det fler som tror att privat sparande är mest betydelsefullt för pensionen, än som tror att tjänstepensionen är viktigast.

Tjänstepensionens dag infaller den 27 september varje år. Syftet med dagen är att uppmärksamma vikten av att ha en tjänstepension och inspirera arbetsgivare att informera sina anställda om tjänstepension. I år står ett tjugotal aktörer bakom temadagen, bland dem fack, arbetsgivare, valcentraler, pensionsförvaltare och myndigheter.

Inför dagen vill aktörerna lyfta fram tjänstepensionens betydelse. 

– Många underskattar tjänstepensionens betydelse. Utan tjänstepension måste du själv spara många tusenlappar varje månad i stället, och det är få som har råd med det, säger Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK som är en av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag.

Sanningen är att den som har en lön på 39 000 kronor måste spara ungefär 2 000 kronor per månad för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 49 000 kronor i månaden behöver sätta undan nästan 5 000 kronor.

Den som saknar tjänstepension och inte har möjlighet att spara på annat sätt riskerar att få en mycket låg pension – ofta mindre än halva den tidigare lönen.

– Det viktigaste pensionsvalet är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Tjänstepensionen är en kanonbra förmån som många arbetsgivare kunde lyfta fram mer i lönesamtal och vid rekrytering, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, i en presskommentar.

Här kan du ta del av hela undersökningen. 

14 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048