SRN: Ingen skatt när livränta förs över till p-försäkring

Nej, det utlöser ingen beskattning att föra över värdet av framtida livräntor från ett trafikförsäkringsbolag i likvidation, till en nytecknad pensionsförsäkring i annat bolag. Detta eftersom livräntetagaren inte disponerar över inkomsten. Det har Skatterättsnämnden klarlagt i ett färskt beslut. Men nämnden var inte enig – tre ledamöter anmälde skiljaktig mening. 

Bakgrunden är att försäkringsbolag har satts i likvidation och ska avvecklas. Finansinspektionen har återkallat bolagets koncession på grund av kapitalbrist enligt Solvens 2-regelverket.

Totalt har bolaget cirka 180 livräntor under utbetalning. Bolaget har inkommit med frågor till Skatterättsnämnden om hur man ska kunna hantera dessa, när bolaget nu ska avvecklas. 

Bolagets förslag till lösning är att – efter överenskommelse med de berörda personerna som har livränta – byta rätten till trafikskadelivränta mot en pensionsförsäkring. Tanken är att avtala med ett eller flera försäkringsbolag om sådana flyttar.

En av bolagets frågor är av den planerade flytten riskerar att utlösa skatt för dem som berörs.

Skatteverket har tidigare ansett att överföringen bör utlösa skatt. 

Skatterättsnämndens majoritet däremot menar att de som berörs av beslutet inte har någon möjlighet att förfoga över beloppet, på annat sätt än att efter överföringen flytta kapitalet till en annan pensionsförsäkring. Därmed ska det inte utlösas inkomstskatt på beloppet. 

Tre av nämndens ledamöter anförde dock skiljaktig mening, och menade att överlåtelsen faktiskt innebär att de som berörs av beslutet kan anses ha disponerat över beloppet. Därmed ska – enligt dem som anfört skiljaktig mening – det överförda beloppet tas upp till beskattning.

Här kan du läsa Skatterättsnämndens anonymiserade referat av ärendet. 

15 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048