Svedea: Alla vet inte hur försäkringen gäller om bilen lånas ut

Långt i från alla bilägare har koll på hur bilförsäkringen gäller, och vad som  händer om någon annan stå som försäkringstagare på ens bil. Det visar en kundundersökning från Svedea. 

I Svedeas kundundersökning svarade 3 000 bilägare på frågor om bilägande och körbeteende. Av dessa hade 30 procent ingen koll på risken med att låta någon annan stå som försäkringstagare på ens bil. De trodde att försäkringen gällde fullt ut om en förälder köper och försäkrar en bil men det är sonen/dottern som huvudsakligen använder den.

I Svedeas undersökning trodde dock var fjärde person att försäkringen hade begränsningar om sambon är huvudsaklig brukare. Endast hälften av bilåkarna visste att försäkringen gäller som vanligt om man vid enstaka tillfällen lånar ut den till en bekant.

Att låta din sambo, fru eller man vara den som främst kör en bil du står som ägare på eller att bara tillfälligt låna ut den är dock helt oproblematiskt ur försäkringssynpunkt.

– För att en bilförsäkring ska gälla behöver man vanligen vara både bilens verkliga ägare och huvudsakliga brukare. Trots det händer det att folk låter en förälder eller äldre kompis stå som ägare och försäkringstagare på bilen för att få ner priset på försäkringen. Risken är då att man blir utan ersättning om bilen skulle bli skadad, säger Kivan Kaivanipour, produktchef för bilförsäkring på Svedea, i en presskommentar.

 

18 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048