Svensk Försäkring: Alltför kort övergångstid för pensionskassor!

Den övergångstid för understödsföreningar som föreslås i en färsk proposition är alldeles för kort. Det skriver Svensk Försäkring i en kommentar.

I propositionen föreslås att nuvarande regler för understödsföreningar förlängs till juni 2019, mot bakgrund av att den nya lagstiftningen för tjänstepensionsbolag ska vara klar i januari 2019.

Svensk Försäkring markerar nu att tiden är alldeles för kort, och menar att regeringen borde ha övervägt en mer pragmatisk lösning.

– En ombildning kräver noggranna förberedelser och ett antal strategiska beslut. Med tanke på att de närmare förutsättningarna för ombildning inte väntas vara på plats förrän tidigast i januari 2019 blir det oerhört knappt om tid för tjänstepensionskassorna, säger Johan Lundström, chefsjurist på Svensk Försäkring, i en presskommentar.

Regeringen ger i propositionen en försiktig öppning för en ytterligare förlängning, ifall det nya tjänstepensionsregelverket skulle försenas. Det talas även om eventuella särskilda övergångsregler till detta regelverk.

– Det verkar tyvärr som att tjänstepensionskassorna kommer att få leva i ovisshet om sin framtida reglering in i det sista. För att undvika det borde regeringen ha övervägt en mer pragmatisk lösning redan nu, säger Johan Lundström.

22 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048