KKV: Undersök hur jämförelsesajter påverkas av den nya lagen!

Det behövs en närmare analys av konsekvenserna för nätbaserade jämförelsetjänster av den föreslagna nya lagen om försäkringsdistribution! Det skriver Konkurrensverket i sitt remissvar på förslaget till ny lagstiftning, baserad på EU:s IDD-direktiv.

Det framgår av yttrandet att Konkurrensverket anser att jämförelsesajterna har en viktig roll för att öka konkurrensen, och den frågan behöver analyseras ytterligare.

Så här skriver KKV: 

– Enligt Konkurrensverket har nätbaserade jämförelsetjänster en potential att förbättra konkurrensen på många marknader även i en situation där dessa erhåller ersättning från någon part. Gränsdragningsfrågorna bör därför bli föremål för ytterligare analys och förtydligande inom ramen för ärendets fortsatta beredning. 

I övrigt har KKV endast marginella synpunkter på lagförslaget. Man tillstyrker exempelvis de utökade kraven på utbildning och kompetens, och har heller inga principiella invändningar mot provisionsförbud vid oberoende rådgivning.

Så här formuleras detta i remissvaret:

– Även förbudet för att ta emot och behålla ersättning, från annan än kunden, i samband med försäkringsdistribution som lämnas på en opartisk och personlig analys bidrar till en tydligare gränsdragning mellan rådgivning och försäljning av försäkringsprodukter.  

Här kan du läsa hela Konkurrensverkets remissvar!

28 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048