Jakob Grinbaum avgår ur Fjärde AP-fondens styrelse

Jakob Grinbaum lämnar nu sitt uppdrag som vice ordförande för Fjärde AP-fonden, och övriga uppdrag i statliga institutioner. Det uppger Dagens Industri i dag på morgonen. 

Det var i går som det blev offentligt att Jakob Grinbaum tidigare under veckan greps misstänkt för grovt insiderbrott.

Jakob Grinbaum har varit ordförande i Fjärde AP-fondens styrelse sedan år 2011. Han är även ordförande i Oscar Properties Holding AB och vice ordförande i statliga SBAB. I övrigt är han styrelseledamot i ATS Finans Holding AB, ATS Finans AB, IK Sirius, Jernhusen AB och Stiftelsen Östgötagården i Uppsala. 

Enligt Dagens Industri har Jakob Grinbaum nu skrivit till regeringskansliet och bett att få bli entledigad från samtliga statliga uppdrag. Så här citerar tidningen ur brevet: 

”Jag är oskyldig till det som jag nu utreds för och är övertygad om att det kommer visa sig framöver, men för mig är det nu viktigast och mest angeläget att förtroendet för den statliga myndigheten Fjärde AP-fonden och de statliga bolagen SBAB och Jernhusen förblir orubbat. Därför begär jag att få bli entledigad från mina styrelseuppdrag som vice ordförande i Fjärde AP Fonden, vice ordförande i SBAB och från mitt uppdrag som styrelseledamot i Jernhusen med omedelbar verkan.”

I mars i år väckte det viss uppmärksamhet då Jakob Grinbaum sålde aktier i Oscar Properties Holding AB för 3,3 miljoner kronor. Aktierna såldes då för knappt 90 kronor per aktie. Vid en senare tidpunkt köpte han tillbaka aktierna. I dag har kursen i bolaget rasat till 58 kronor. Det är inte bekräftat att det är i samband med dessa affärer som han misstänkts ha utnyttjat sin insiderposition. 

29 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048